Speekselvloed, hypersalvatie

Klachten
Hypersalivatie of speekselvloed komt voor bij een aantal neurologische ziekten zoals bij de ziekte van Parkinson en bij ALS. Waarschijnlijk ontstaat de speekselvloed niet zozeer door een toegenomen speeksel productie maar veeleerder door een verminderde slikreflex, gestoorde tong of mondmotoriek. Speekselvloed / kwijlen kan tot een aanzienlijke sociale en emotionele handicap leiden. Tevens kan een extra belasting gevormd worden door de noodzaak tot veelvuldig verschonen van het gelaat en kleding.


Behandeling
Therapie voor hypersalivatie bestond in het verleden uit orale anti-cholinergica of via een patch met scopolamine. Tegenwoordig is er ook een drank glycopyroniumbromide die goed effect kan hebben. In ernstige gevallen kwam bestraling of chirurgische excisie in aanmerking komen. Een goed alternatief zijn ook injecties met Botuline toxine A (Botox).

Op de afdeling Neurologie van het HagaZiekenhuis wordt deze behandeling bijna 10 jaar toegepast en bestaat hier ruime ervaring mee.
De speekselklieren de glandula parotis en glandula submandibularis kunnen veilig met een dunnenaald met Echo techniek worden aangeprikt, via de wang of onderzijde kaak.  Dit gebeurt poliklinisch, duur van de procedure 15-30 minuten.


Effecten
Een eerste respons is na 1-4 dagen merkbaar, het sterkste effect is zichtbaar bij 1-2 weken. Het therapeutische effect houdt aan tot 7-8 weken met daarna een geleidelijke stijging van speekselproductie naar 16 weken. Meestal is er een goed effect bij 50 % van de behandelde patiĆ«nten. 
Lichtere bijwerkingen van Botox behandeling van speekselklieren komen soms voor. Mogelijk klachten zijn griepachtige verschijnselen, droge mond, lichte slikstoornissen. Albvorens u deze behandeling ondergaat ontvangt u uiteraard uitgebreide informatie over mogelijk bijwerkingen.


Afspraak
Als u geinteresseerd bent om met ons over uw klacht van gedachten te wisselen of een bezoek aan onze polikliniek overweegt klik dan op contactformulier of belt u met de polikliniek neurologie 070-2102381