Polikliniek neuromusculaire ziekten

Klacht:
Spierklachten (spierzwakte, spierpijn)
Dove voeten (polyneuropathie) 

Diagnose:
Deze klachten kunnen wijzen op een neuromusculaire ziekte. De neuromusculaire ziekten zijn aandoeningen van de spieren of de zenuwen. Bij aandoeningen van de spieren begint de spierzwakte vaak in de bovenbenen, maar soms ook met hangende oogleden. Aandoeningen van de zenuwen uiten zich vaak met tintelingen of een doof gevoel in de voeten. Er zijn honderden neuromusculaire ziekten en deze zijn vaak zeldzaam.

Op de polikliniek neuromusculaire ziekten vindt allereerst anamnese en lichamelijk (neurologisch) onderzoek plaats door een neuromusculair specialist (“neuromyoloog”), dwz een neuroloog met een speciale aantekening neuromusculaire ziekten. Voorts vindt, indien geïndiceerd, direct bloedonderzoek en een EMG plaats. Bij verdenking op een spierziekte kan een spierbiopt geïndiceerd zijn. Ook is beeldvorming van de spieren mogelijk. In een vervolgafspraak kunnen dan de uitslagen besproken worden. 

Behandeling:
Na het stellen van de diagnose volgt een behandelplan waarbij verschillende medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandelingsmogelijkheden worden voorgelegd. Bij veel spierziekten heeft ook de revalidatiearts een belangrijke rol in de behandeling.

Afspraak
Als u geïnteresseerd bent om met ons over uw klacht van gedachten te wisselen of een bezoek aan onze polikliniek overweegt, klik dan op contactformulier (rechts boven aan deze pagina) of belt u met de polikliniek neurologie 070-2102381